Zahrada všemi smysly

Určení programu MŠ + ZŠ 1. - 5. třída
Délka programu 120 - 180 minut (5x)
Cena programu 90 - 110 Kč
Období programu duben - listopad
vnitrni
zahrada
prijedeme

V dnešním světě je málo času na to se zastavit a vnímat svět kolem sebe všemi smysly. Během našich programů se děti postupně zaměří na každý ze smyslů a uvědomí si, co všechno můžou pomocí zraku, sluchu, hmatu, čichu a chuti prozkoumat v zahradě Stolístku nebo vaší školy. Programy je možné absolvovat samostatně nebo jako cyklus 5ti po sobě jdoucích programů během školního roku, takže je na vás, zda si vyberete ten, který vás láká nejvíce, nebo postupně vyzkoušíte všechny.

ZRAK – Pomocí pokusů zjistíme, co všechno umí náš zrak a jestli to mají všichni živočichové stejně. Prozkoumáme, jaké všechny barvy jde najít v zahradě a vyzkoušíme si barevný landart. Nakonec si zkusíme práci zahradního architekta a navrhneme si zahradu tak, aby lahodila našemu oku.

SLUCH – Na co všechno potřebujeme sluch a proč je důležitý pro živočichy v přírodě? Jaké všechny zvuky můžeme slyšet v zahradě a můžou být některé zvuky pro lidské ucho nepříjemné? To všechno prozkoumáme a nakonec si vyrobíme nástroje z přírodních materiálů a uspořádáme vlastní žabí koncert.

ČICH – Zahrada nabízí spoustu vůní, najdeme tam ale také věci, které až tak moc nevoní. Naučíme se rozpoznávat rostliny podle čichu, vyrobíme vonnou směs – poutporri a ukážeme si, jak se vyrábí esenciální oleje.

CHUŤ – Víte, co všechno se dá na zahradě sníst? Myslíte, že najdete něco hořkého, sladkého, slaného i kyselého? A věděli jste, že např. ryby vnímají chuť celým tělem? Během programu ochutnáme všechno možné, založíme herbář jedlých rostlin a do třídy si odnesete truhlík plný dobrot, které můžete zobat ke svačině.

HMAT – Hmatem můžeme vnímat strukturu, teplotu nebo tvrdost různých předmětů. Na některé věci saháme rádi, na některé raději ne. V programu „hmat“ se zaměříme na ty příjemné a co může být příjemnějšího než chlupatý kožíšek našich alpak Kapučína a Alfréda. Vezmeme je na malou procházku, během které si řekneme, co potřebují a nakrmíme je oblíbenými granulemi. Z jejich heboučké vlny si potom vyrobíme originální šperk nebo přívěšek na klíče. (tento program učíme pouze ve Stolístku)

Mohlo by se vám také líbit...